Project Natuurspeelplek

Groep 5-6

4 x 90 minuten

prijs € 500 incl. materiaal

reiskosten € 0,23 per km

Kinderen ontdekken, leren en fantaseren als ze in de natuur spelen. Ze spelen met wat ze aantreffen: takken, bomen, bladeren, zand, steentjes, water. De natuur nodigt uit tot rennen, klimmen, balanceren, materialen testen en gebruiken om bijvoorbeeld een hut of brug te bouwen. Ook zijn er speciale bosspeelplekken die kinderen wellicht kennen: b.v. van Natuurmonumenten. Misschien zijn er van school uit natuurspeellessen?
Kinderen spelen in de buurt van hun huis, bij school of op vakantie in de natuur. Huiswerk: de leerlingen verzamelen buiten allerlei dingen om te gebruiken in het kunstwerk.
Ook in de klas ontdekken en leren kinderen door met verschillende materialen te werken, in 2d-en 3d-technieken. Ze leren hoe ze spelende kinderen tekenen en onderzoeken hoe ze constructies zoals speeltoestellen, boomhutten, uitkijktorens, bruggetjes, schuilplaatsen, labyrinten kunnen maken. Het spelen en experimenteren van kinderen maakt deel uit van hun creatieve proces.
De tekeningen en bouwwerken ontstaan uit verschillende materialen zoals krijt, aquarelverf, klei, hout, karton, touw en wat de kinderen in de natuur vinden.
Naast het individueel werken, worden kinderen gestimuleerd om te overleggen, samen te werken en om samen te spelen in het kunstwerk.
Iedere leerling maakt op een mdf-plaatje een eigen stukje speelplek dat met paden en constructies verbonden wordt aan dat van anderen in hun groepje. Zo ontstaat uiteindelijk een klassikaal ontwerp voor een ideale natuurspeelplek waarin kinderen via hun poppetjes kunnen klimmen, schommelen, glijden, buitelen en met elkaar kunnen spelen.