Kinderen schilderen de beleving van de natuur
groep 7 – 8, 2015-2020

‘Vet goed schilderen’ heet het Kunstmenu-project beeldend in de gemeente Renkum. Het is in 2015 ontwikkeld door Yvonne van de Ven en Jan Meijering in opdracht van ‘t Venster in samenwerking met Museum Veluwezoom.Het project is een combinatie van erfgoed en creativiteit. Ook leren kinderen op een artistieke manier naar hun eigen woonomgeving kijken.
Net als bij de landschapsschilders uit vroegere eeuwen in de omgeving van Oosterbeek en Renkum staat de natuur en de natuurbeleving centraal.

Eerst wordt gewerkt aan tekenvaardigheden, daarna is er een buitenles in een park of in het bos dicht bij school waar de kinderen tekeningen maken van wat hen inspireert. Ze onderzoeken en tekenen hoe bijvoorbeeld een boom, een passerende hond, een platgereden kikker, gras en bloemen er uitzien. Ook schetsen ze dieptewerking en soms lichtval.
Daarna werken de kinderen hun natuurinspiratie uit met mooie acrylverf en echte penselen op een paneel dat bijna net zo groot is als hun schooltafeltje. We zien paradijselijke taferelen met bomen, mooi groen gras, dieren, huizen en soms een verdwaalde alien. Kinderen leren zo gestructureerd wat een creatief proces inhoudt.

De leerlingen zijn allemaal trots op hun werk dat eerst binnen school en later in Museum Veluwezoom tentoongesteld wordt.

In aangepaste vorm kan dit project ook op andere plaatsen gegeven worden. Neem daarvoor contact met mij op: ja.meijering@tele2.nl of 026-4431026 of 06-40130840